Nimetlere Sukur

NİMETLERE ŞÜKÜR

Değerli Kardeşlerim!Okuduğum ayet-i celilede Yüce Rabbim şöyle buyuruyor: “Yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız, Allah’ın size helal ve temiz olarak verdiği rızıklardan yiyiniz, O’nun nimetine şükrediniz ”(1)

Okuduğum hadis-i Şerifte de Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır. "Mü’minin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır;O’nun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır
olur. " (2)

Nimet ve şükür bize ne anlam ifade etmektedir? Nimet; iyilik, ihsan, lütuf, yiyecek ve içecek herşeydir. Şükür ise; Allah’a duyulan minneti (gönül borcunu) dile getirmektir.

Şükür; verilen nimetleri yerli yerinde kullanmak, isyan etmemektir. Nimetleri kullanırken, nimeti vereni unutmamak, görülen iyiliğe karşı teşekkür etmektir. Şükür, nimetlerin devamına ve artmasına sebeptir.
Değerli Mü’minler!

Nimetin kıymetini bilmeyip, nankörlük etmek, onun elden çıkmasına sebeptir. Üç şekilde yüce mevlaya şükredilir:
1-Kalp ile (Nimeti vereni tanımak ve O’na iman
edip) tasdik etmek.
2-Dil ile (Nimet vereni anmak, O’na) şükretmek
3-Fiil ile (Allah’ın emir ve yasaklarına uygun
hareket etmek)


Aziz Kardeşlerim!

Bütün nimetleri veren Allah’tır. O’ndan gelen her şey muhteremdir. Biz mü’minler,imanımız ve ahlakımızdan dolayı nimetlere saygılıyız. Onların değerlerini anlayarak şükrederiz.Kur’an-ı Kerim’de Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: “Şükreder ve inanırsanız, Allah size niçin azap etsin? Allah şükrün karşılığını verir ve bilir.”(3)
Nimetlere hürmet etmek ve saygı göstermek te bir şükürdür. Verilen nimetler ya açlığımızı gideriyor ya susuzluğumuzu dindiriyor.Yaşamımızı devam ettirebilmek nimetler sayesindedir. Bunun için nimetlerin değerini bilmeli, az olsun çok olsun, verilen nimetleri küçümsememeli, onları verenin yaratan Allah olduğunu bilip, bu anlayışla şükretmeliyiz.

Muhterem Mü’munler!
“Cennet ehlinin ve Salih kulların şükrü Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd ve şükür olsun” cümlesidir.
Hutbemi bir ayet meali ile bitirmek istiyorum.”Kim güzel bir amel işlerse onun güzelliğini artırırız. Doğrusu Allah bağışlayandır,şükrün karşılığını verendir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder