Komsuluk İliskileri

KOMŞULUK İLİŞKİLERİ

Değerli Müslümanlar! 

Aile bireylerinden sonra insanın en yakın çevresini komsuları olusturmaktadır. Aile içerisindeki mutluluğu ve hüznü çoğu zaman akrabalardan da önce komsu paylasmakta, yardıma ilk komsu kosmaktadır. Dolayısıyla komsuluk, toplum hayatımızda yeri ve önemi inkâr edilemeyen içtimai bir müessesedir. Bu sebepledir ki Yüce dinimiz islam, komsuluk iliskilerine büyük önem vermekte, komsuyla iyi geçinme hususunda tavsiyeler sunmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de “Allah’a ibadet edin. O’na hiçbir seyi ortak kosmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komsuya, uzak komsuya, yanınızdaki arkadasa, yolda kalmısa, idare ve himayeniz altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve daima böbürlenen kimseyi sevmez.”1 buyrulmaktadır. 

Sevgili Peygamberimiz Allah katında iyi komsu olmanın ölçüsünü hayırlı ve faydalı olmaya bağlamıstır.2 Komsusuna faydalı olan, onun için iyi seyler düsünen ve her fırsatta ona yardımcı olmaya çalısan, komsusuna zarar vermediği gibi onun uğrayacağı musibetleri elinden geldiği ölçüde uzaklastırmaya çalısan kimsedir. Resulullah (SAV) bir sahabeye “Çorba pisirdiğin zaman suyunu çok koy. Sonra da komsularını gözden geçir ve gerekli gördüklerine güzel bir sekilde sun”3 diyerek paylasmayı da tavsiye etmektedir.Efendimiz, bu sözleriyle çevredeki yoksul komsuların karnı açken ağız tadı aramanın uygun olmayacağını, mü’min bir kisinin ihtiyaç sahiplerini gözetip kollaması gerektiğini vurgulamaktadır. 

Muhterem Müslümanlar! 

Bizler Muhammedü’l-Emin’in ümmetiyiz. Uzak bir yerlere gideceğimiz zaman anahtarı komsuya bırakacak, evimizi emanet edecek kadar birbirimize güven duyan bir toplumuz. Ancak simdilerde, akrabalık bağlarının bile değerini yitirmeye yüz tuttuğu bir dönemde genis ailelerden çekirdek aileye dönen bir toplum hayatı yasarken, pek çok mesguliyet içinde komsuluk iliskilerine de riayet edemez olduk. Birbirimizi tanıyamadığımızdan birbirimize güvenemez, güven veremez olduk. Oysa ki Peygamberimiz (SAV), serrinden komsusu emin olmayan kimsenin imanında hayır bulunmadığını üç defa tekrarladığı yeminle belirtiyor.4 Bu bağlamda komsuluk iliskilerinin gerek manevi hayatımıza gerek dünyevi yasamımıza olan etkisini dikkate alarak davranıslarımıza hassasiyet kazandırmalıyız. 

Değerli Kardeslerim! 

Hutbemi Hz. Peygamber’in, komsunun komsu üzerindeki haklarının bir kısmını beyan ettiği hadisi serifiyle bitirmek istiyorum. “Komsunun komsu üzerindeki hakları, borç isterse vermek, yardım dileyince yardım etmek, hastalanınca ziyaret etmek, muhtaç olunca ihtiyacını görmek, fakirlesince yardım etmek, bir hayra kavusunca tebrik etmek, musibete uğrayınca taziyede bulunmak, ölünce cenazesine katılmak, izni olmadıkça binayı onun binasından yüksek yapıp rüzgârına mani olmamak, çorbadan az da olsa ona da göndermek suretiyle tencerenin kokusuyla onu rahatsız etmemektir.”5 Rabbimiz, bu hakları gözeten bir toplum olmamızı nasip etsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder