İslamda Gaziligin Ulviligi

İSLAMDA GAZİLİĞİN ULVİLİĞİ

Muhterem Müminler;

İnsanlığın barış ve huzurunu temin etmek Yüce Dinimizin temel ilkelerindendir. Zira, İslam kelimesinin bir anlamı da barıştır. Barışı adında bayraklaştırarak insanlığa kucak açan bir dinin mensuplarıyız. Dinimiz, savaşı ancak vatanın ve milletin mukadderatına yönelmiş tehlikelere karşı
mukaddes bir vazife sayar. "Hazır ol cenge, ister isen sulh-u salah" sözü bu gerçeğin ifadesidir. Müslüman Türk Milletinde vatan sevgisi, onun engin imanının bir yansımasıdır. İşte bu durumlarda dinimiz savaştan kaçmayı, büyük günah saymıştır. Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de, "Ne oluyor size ki, Allah yolunda savaşa çıkın denildiğinde yere çakılıp ağırlaştınız. Yoksa ahiretten vazgeçip dünya hayatını mı seçtiniz? Oysa ahirete göre dünya hayatının yararı, pek az bir şeydir. buyurmaktadır. Allah kelamını yaymak için cihada giden, savaşan, Allah yolunda Allah rızası için mücadele eden Müslüman askerlerden savaştan dönenlere , savaşta büyük yaralılıklar gösterenlere gazi denir ve kendilerine gazilik unvanı verilir. Allah'u Teâlâ müminlere zafer vaadettiği, ahirette güzel nimetlerle müjdelendiğinden hiçbir İslâm mücâhidi; cihattan geri kalmak istememiştir. Allah gazilere, dünya hayatını, ahiret için sattıklarından dolayı büyük bir mükâfat verecektir. Savaş sırasında kaçanlar ise Allah'ın gazabına uğrarlar, onların yerleri cehennemdir. Bu yüzden gazilerin esas olarak şehit olmak arzusuyla savaştıkları bilinmektedir. Ebu Hureyre'ye Peygamberimiz üç kişinin Allah için sefere çıktığını ve bunlardan birinin de gaziler(3) olduğunu müjdelemiştir. Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.s) cihada katılmayanlara görevlerini ihmal etmemeleri ve kısmen da olsa telafi etmeleri için: 'Kim Allah yolunda cihada çıkan bir gaziyi donatırsa aynen cihada çıkmış gibi olur.(4) buyurmuşlardır.

Anadolu'nun İslâmlaştırılması için savaşa çıkan komutanlara gazi unvanı verilmiştir. Osmanlının Bizans'a yakın bir uçta küçük bir Beylik iken, cihana sözünü geçiren büyük bir devlet hâline gelmesi bu gaziler sayesinde olmuştur.

Muhterem Mü'minler!

Her müslümanın arzulaması gerektiği iki
mertebe vardır ki, bunlar; Şehitlik ve Gaziliktir. Çünkü bu rütbeler hayat karşılığında ve inanç sayesinde kazanılmaktadır. Hem Allah katında hem de halk nazarında şahadet mertebesine yükselmek büyük şereftir. Şehit; Allah yolunda canını seve seve feda edip, Allah'ın huzurunda diri olarak hazır bulunup, rızıklanacağı ve Cennete gireceğine şahadet olunacağı için bu adı almıştır. Gazi ise; Allah yolunda ve vatanı uğrunda savaştığı ve şehit olmayı arzu ettiği halde sağ kalan kimseye verilen addır. Gazi de, şehit olmak ve bu mertebeye yükselmek için savaştığından dolayı o da şehitler derecesindedir.
Çünkü savaşta kaybettiği organlarının onu cennette beklediğini bilmektedir. Kur'an-ı Kerim'de ve Sevgili Peygamberimizin hadis-i şeriflerinde şehitler ve gaziler övüldüğü gibi çeşitli Cennet nimetleriyle de müjdelenmişlerdir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: " Allah yolunda yaralanan her hangi bir kimse, kıyamet günün de yarasından kanlar aktığı halde gelir, rengi kan rengi gibidir, fakat kokusu misk kokusu gibidir.'" " Bir kimse Allah yolunda şehit olmayı canı gönülden isterse, yatağında ölse dahi Allah onu şehitler derecesine ulaştırır.”(6)

Kıymetli Kardeşlerim!

Diyanet İşleri Başkanlığımız, halkımızın kurban ibadetini kolaylıkla yerine getirebilmesi amacıyla Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile her yıl olduğu gibi bu yıl da vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu düzenlenmiştir. Bu organizasyonda, bağışlanan kurbanların bir bölümü ülkemizde, bir bölümü de bedelleri gönderilerek yurtdışında görevlilerimiz nezaretinde kestirilmektedir. Kesilen kurbanlar, büyük bir titizlikle ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır.

Başkanlığımız, böylesine ulvi bir ibadette kardeşlerimize aracı olmanın mutluluğunu yaşarken Afrika, Asya ve Balkanlar’daki müminlerle ülkemizde yaşayan gönüller arasında sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik köprüleri kurulmasına da vesile olmaktadır.

Bu yılki vekâletle kurban kesimi organizasyonuna 1EKİM’e kadar katılımlar devam edecektir. Siz değerli cemaatimizin bu organizasyona destek vererek dünyanın dört bir yanında muhtaç kardeşlerimizi sevindirmenizi arzu ediyoruz. Konuyla ilgili müftülüklerimizden ve cami görevlilerimizden bilgi alabilirsiniz. Bu vesileyle Rabbim hep birlikte bizleri bayrama ulaştırsın. Keseceğimiz kurbanları şimdiden kabul eylesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder