Konusma Adabi Kufurlu Sozlerden Sakinmak

KONUSMA ADABI VE KÜFÜRLÜ SÖZLERDEN SAKINMAK

Muhterem Müslümanlar!

Bizi en güzel biçimde yaratan Rabbimiz bize derdimizi, düsüncelerimizi anlatabileceğimiz,birbirimizle anlasıp kaynasabileceğimiz dili yani konusma kabiliyetini vermistir. Onu, iyilikte kullanmak ve kötü sözden korumak dinimizin emirlerindendir. Dilimizi yerinde ve gerekli olan ölçü içerisinde kullanabilmek insanın değerini yüceltir, Allah’ın rızasına ulastırır.

Aziz Mü’minler!

Aramızdaki sevginin artması, muhabbet ortamının olusması için konusmalarımızda tatlı dilli ve güler yüzlü olmamız önemli bir muaseret kuralıdır.
“Kullarıma söyle: (İnsanlara karsı) en güzel sözü söylesinler.”1 buyuran Allah Teala,kalplerdeki nefreti giderici ve katılıkları yumusatıcı olması bakımından, tatlı ve güzel konusmayı tavsiye etmistir. Hz. Peygamber(s.a.v) de : “Güzel söz söylemekle cehennemden korununuz.”2 buyurmustur. İnsanların yanında dilimizi muhafaza edip kötü söz söylememek,onlara karsı en güzel saygı ve terbiye örneğidir.
Müslümanların, bu terbiyeyi örnek edinerek,toplum içerisinde edebe aykırı ve kötü sözlerden,küfürlü kelimelerden uzak durması gerekir. Süslü sözlerle, malayani kabilinden konusmak,baskalarını güldüreceğim diye Allah ve Resulü’nün hos karsılamayacağı, dinen ve edeben müsait olmayan sözler sarf etmek gerçek Müslüman’ın yapacağı seyler değildir. Bize
yakısan, Rasulullah (s.a.v)’in de buyurduğu gibi;
“Ya hayırlı bir söz söylemek veya susmaktır.”3 Çirkin ve küfürlü sözler söylemek Allah’a, Peygambere, dine, imana kısacası tüm mukaddes değerlere sövmek kisiyi imandan mahrum kılar,islam dairesinden çıkarır. Anne ve babamıza da kötü söz söylemekten ve sövmekten, hatta buna sebep olmaktan sakınmak gerekir. Peygamberimiz (s.a.v) bir gün : “Bir adamın ana ve babasına sövmesi büyük günahlardandır.” buyurmustu.Ashap : “Ey Allah’ın Resulü, bir adam anne ve babasına sövebilir mi?” dediler. Efendimiz (s.a.v):“Evet, o, bir adamın babasına söver de, o da onun babasına söver, anasına söverde, o da onun anasına söver.”4 buyurmuslardır.

Muhterem Müslümanlar!

“İnsanlara güzel söz söyleyin”5 buyuran Rabbimizin emri gereğince, iyice düsünmeli güzel söz söylemeli konustuğumuz seyin dünyamız veya ahiretimiz açısından faydalı olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Dilimizi gıybetten, dedikodudan,iftiradan, yalandan, yalan sahitlikten, kötü ve küfürlü sözlerden korumalıyız. Konustuğumuz her sözden ve attığımız her adımdan sorumlu olduğumuz bilinci içerisinde bu ömrümüzü sürdürmeliyiz.

Ne mutlu sözlerin en güzeli Allah kelamı Kur’an’a uyana! Ne mutlu yolların en güzeli Hz.Muhammed(s.a.v)’in nurlu ve aydınlık yolundan gidene!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder