Cocugun Gece Korkulari

ÇOCUĞUN GECE KORKULARI İLE NASIL BAŞETMELİYİZ?

Çocuğunuzun korkularını anladığınızı ona hissettirmeniz çok önemlidir.
"Korkmamalısın" yerine "ben de senin yaşlarında bazı şeylerden korkardım ama sonra bu korkularla baş etmeyi öğrendim" şeklinde yaklaşmanız, ona çok daha yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzu kendi yatağına yatırın, onu rahatlatıcı kısa bir sohbet edin, hikaye okuyun ya da masal anlatın. Ardından iyi uykular dileyerek odadan çıkın.
Kendi seçtiği şekilde loş bir gece lambasını gece açık bırakabilirsiniz.
Gece korktuğu durumlarda, size seslenerek sizi yanına çağırmasını isteyin ama onun sizin yatağınıza gelmesine izin vermeyin.
 Çağırdığı durumlarda yanına gidin, onu sakinleştirin, saçlarını okşayın, biraz konuşarak onu rahatlatın. Ardından yatağınıza dönün.
Güven ihtiyacı hissettiğinde yanında olacağınıza olan inancı pekiştiğinde artık sizi yanına çağırmadığını göreceksiniz.
 Onun yanına gitmektense onun sizin yatağınıza gelmesine izin verirseniz, bu alışkanlıktan vazgeçmesi çok zor olacaktır.
Çocuğunuza korktuğunda sizi yanına çağırabileceğinin güvencesini vererek, herkesin kendi yatağında yatması gerektiğini belirtin ve bu tutumunuzda kararlı olun.
Korku, aksiyon içerikli film ve bilgisayar oyunlarının gece korkularını tetiklediğini unutmayın, çocuğunuzu bunlardan uzak tutun.
Çocuğunuzun her gece sakin biçimde yatağına gitmesini sağlayın; hareketli aktiviteler, aksiyonlu oyun ya da filmlerden sonra çocuğun uykuya geçecek sakinliğe ulaşması zaman alır.
Küçük çocuklar için uykudan önce okunan hikayenin içeriğinin korkutucu öğeler içermemesine dikkat edilmeli, hayal dünyasını harekete geçiren masallar yerine, günlük sıradan olaylardan bahseden hikayelerin okunması tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder