ÇOCUĞUN GECE KORKULARI İLE NASIL BAŞETMELİYİZ?
Çocuğunuzun korkularını anladığınızı ona hissettirmeniz çok önemlidir.
"Korkmamalısın" yerine "ben de senin yaşlarında bazı şeylerden korkardım ama sonra bu korkularla baş etmeyi öğrendim" şeklinde yaklaşmanız, ona çok daha yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzu kendi yatağına yatırın, onu rahatlatıcı kısa bir sohbet edin, hikaye okuyun ya da masal anlatın. Ardından iyi uykular dileyerek odadan çıkın.
Kendi seçtiği şekilde loş bir gece lambasını gece açık bırakabilirsiniz.
Gece korktuğu durumlarda, size seslenerek sizi yanına çağırmasını isteyin ama onun sizin yatağınıza gelmesine izin vermeyin.
Çağırdığı durumlarda yanına gidin, onu sakinleştirin, saçlarını okşayın, biraz konuşarak onu rahatlatın. Ardından yatağınıza dönün.
Güven ihtiyacı hissettiğinde yanında olacağınıza olan inancı pekiştiğinde artık sizi yanına çağırmadığını göreceksiniz.
Onun yanına gitmektense onun sizin yatağınıza gelmesine izin verirseniz, bu alışkanlıktan vazgeçmesi çok zor olacaktır.
Çocuğunuza korktuğunda sizi yanına çağırabileceğinin güvencesini vererek, herkesin kendi yatağında yatması gerektiğini belirtin ve bu tutumunuzda kararlı olun.
Korku, aksiyon içerikli film ve bilgisayar oyunlarının gece korkularını tetiklediğini unutmayın, çocuğunuzu bunlardan uzak tutun.
Çocuğunuzun her gece sakin biçimde yatağına gitmesini sağlayın; hareketli aktiviteler, aksiyonlu oyun ya da filmlerden sonra çocuğun uykuya geçecek sakinliğe ulaşması zaman alır.
Küçük çocuklar için uykudan önce okunan hikayenin içeriğinin korkutucu öğeler içermemesine dikkat edilmeli, hayal dünyasını harekete geçiren masallar yerine, günlük sıradan olaylardan bahseden hikayelerin okunması tercih edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder